Naarwebshop

Alles over de 3 klassen autoclaven

U heeft er vast al eens van gehoord: klasseverschillen in autoclaven.

Maar wat houdt die klasse indeling van autoclaven nu precies in?

U leest er hier alles over.

Phoenix-Blu-12-l-Aperta.jpg
Er zijn 3 klassen autoclaven:

• De B klasse (de hoogste klasse)
• De S klasse
• De N klasse (de laagste klasse)

Een bepaald type autoclaaf kan een combinatie van B, S en N klasse processen uitvoeren.

De B klasse
De B is de hoogste klasse. De B staat voor Big, dat wil zeggen geschikt voor een grote (Big) range aan toepassingen. Een B klasse autoclaaf heeft een gefractioneerd voor-vacuüm en na-vacuüm droogprogramma waardoor dit type autoclaaf geschikt is om alles in te steriliseren, ook moeilijke holle, (on)verpakte instrumenten (liposuctie naalden, Helix test).

Voorbeelden van B klasse autoclaven: Phoenix Blu 12/ Phoenix Blu 18 / Phoenix Blu 22 en Phoenix Blu 24.

De S klasse
De S is de middelste klasse. De S staat voor Special, dat wil zeggen dat de fabrikant aangeeft waar het S klasse proces voor geschikt is. Dit type autoclaaf kan verpakte massieve instrumenten (verpakte scharen, pincetten, tangen etc.) steriliseren.

Er zijn enkele fabrikanten die ook een Vacuüm S klasse (VS) proces hebben waarmee voorverpakte eenvoudige holle instrumenten gesteriliseerd kunnen worden.

Voorbeelden van S klasse autoclaven: Melag 23S/VS

De N klasse
De N staat voor Naked (Non-wrapped). Dit type autoclaaf is alleen geschikt voor onverpakte massieve instrumenten (scharen, pincetten, tangen etc.).

Voorbeelden van N klasse autoclaven: Melag 15EN+

Wat is de NEN-EN 13060 norm?
In juli 2004 is de Europese Norm EN 13060 voor tafelmodel stoomautoclaven gepubliceerd en kort daarna overgenomen als de Nederlandse Norm NEN-EN 13060. Een bepaald type autoclaaf kan een combinatie van B, S en N klasse processen uitvoeren.

Ziekenhuis autoclaven vallen buiten de norm EN 13060 voor tafel modellen en hebben hun eigen Europese normering, de EN 285 speciaal voor ziekenhuis autoclaven.

Terug naar overzicht


 
Bureauzuid